ΜΑΤΖΟΥΡΑΝΑ – MARJORY

Συγκαταλέγεται στην οικογένεια της ρίγανης.

Χρήση: ως αφέψημα ή έγχυμα με μια κουταλιά μέλι θυμαρίσιο 2-3 φορές την ημέρα, αιθέριο έλαιο και μυρωδικό της κουζίνας.

Θεραπευτικές ιδιότητες: ανακουφίζει από τις στομαχικές διαταραχές, το αναπνευστικό και το πεπτικό σύστημα, και είναι ευεργετικό σε νευρικής φύσεως παθήσεις. Καταπολεμά επίσης το άγχος, τους πονοκεφάλους, το κρυολόγημα, τις αμυγδαλές και τις αϋπνίες. Βοηθά τον οργανισμό να διώξει τα πρηξίματα, τις τοξίνες, την δυσπεψία και τον πονόκοιλο.

Εξωτερική χρήση: είναι αντισηπτικό σε τραύματα, επουλωτικό, παυσίπονο σε ρευματισμούς και πονόδοντο.

Συνίσταται: να μην γίνεται κατάχρηση.

ΑΧΙΛΛΈΑ – ACHILLEA

Χρήση: ως έγχυμα ή αφέψημα: 1 μέρος Αχιλλέας, 10 μέρη βραστό νερό για 20 λεπτά

Θεραπευτικές ιδιότητες: έχει παυσίπονες ιδιότητες, καθαρίζει το αίμα, διαστέλλει τα αγγεία του αίματος. Είναι αντιπυρετικό, διουρητικό, αυξάνει την έκκριση της χολής, βοηθάει στην δυσπεψία, είναι υποτασικό και εμμηναγωγό.

Συνίσταται: να μην γίνεται κατάχρηση και χρήση για μικρό χρονικό διάστημα. Απαγορεύεται η χρήση από εγκύους.

EXENAKEIA – ECHINACEA

Χρήση: ένα φλιτζάνι, ως αφέψημα ή έγχυμα, ως τρείς φορές την εβδομάδα για πρόληψη ή ένα ως δύο φλιτζάνια την ημέρα κατά τη διάρκεια του κρυολογήματος, όχι περισσότερο από τέσσερις ημέρες.

Θεραπευτικές ιδιότητες: αντιβιοτικές, αντιβακτηριακές, αντιφλεγμονώδεις και διεγερτικές ιδιότητες τονώνει το ανοσοποιητικό και το λεμφικό σύστημα. Αποτελεί την πρώτη επιλογή όταν πρέπει να ενισχυθεί η άμυνα του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων του αναπνευστικού, την γρίπη, και το κρυολόγημα. Ανακουφίζει από την αρθρίτιδα, το στομαχόπονο, Έχει δερματολογική δράση και καταπολεμά τις άφθες

Συνιστάται: να μην γίνεται κατάχρηση. H χρήση της δεν επιτρέπετε σε παιδιά κάτω των 4 ετών, σε εγκύους και γυναίκες που θηλάζουν.

ΦΛΙΣΚΟΥΝΙ

Συγκαταλέγεται στην οικογένεια της μέντας 

Χρήση : αφέψημα, έγχυμα με μια κουταλιά μέλι θυμαρίσιο 2-3 φορές την ημέρα, αιθέριο έλαιο και αρωματικό της κουζίνας με μέτρο σε σαλάτες, σάλτσες και σούπες.

Θεραπευτικές ιδιότητες: βοηθάει στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος ,του βήχα, της δυσμηνόρροιας, των ιλίγγων και του πονόλαιμου. Καταπραΰνει τη βαρυστομαχιά, τις νευρικές διαταραχές και τη γαστρίτιδα.

Συνίσταται : να μην γίνεται κατάχρηση. Δεν ενδείκνυται η χρήση από εγκύους

ΔΙΚΤΑΜΟ – DICTAMUS

Στην Κρήτη το αναφέρουν και ως «έρωντα»

Χρήση: ως αφέψημα ή έγχυμα με μια κουταλιά θυμαρίσιο μέλι.

Θεραπευτικές ιδιότητες: αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση. Είναι φυτό τονωτικό και διεγερτικό του πεπτικού συστήματος, σπασμολυτικό, στυπτικό, επουλωτικό, καταπραΰνει τους πόνους του στομαχιού και των εντέρων, τον πονοκέφαλο και τον πονόδοντο. Συμβάλει στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των κυκλοφορικών και καρδιολογικών προβλημάτων Είναι ακόμη διουρητικό, χολαγωγικό, εμμηναγωγό, καταπολεμά τις αμοιβάδες, Ευεργετικό σε περιπτώσεις νευρικών διαταραχών. Ενεργεί επίσης, ως αντιδιαβητικό, αλλά και ως αφροδισιακό.

Συνίσταται: να μη γίνεται καθημερινή χρήση. Προτείνετε να μην γίνετε χρήση από σε εγκύους και γυναίκες που θηλάζουν.

ΡΙΓΑΝΗ ΚΡΗΤΗΣ

Με πλήθος αιθέριων ελαίων, είναι εξαιρετικό φυσικό αντιβιοτικό.

Χρήση: αρωματικό της κουζίνας ,αφέψημα έγχυμα με μια κουταλιά μέλι θυμαρίσιο

Ιδιότητες: Τονώνει το πεπτικό σύστημα ,εξολοθρεύει τα παράσιτα του εντέρου. Με έντονη αντιμικροβιακή αντιμυκητιακή δράση. Προστατεύει από τη νόσο Alzheimer. Επίσης έχει ποχρεμπτικές αντιφλεγμονώδεις και αντιαιμοραγικές

Συνίσταται : να μην γίνεται κατάχρηση.

en_GBEnglish